Vad vet du om judarna i Lund?

Ja…. De bodde i Nöden för 100 år sedan. Men idag då?

Judiska Centret i Lund (JCL) driver ett informationsprojekt under läsåret 2022/23 för Lunds kommuns 5:e- och 6:e-klassare. Vi vill samtala med eleverna om svensk-judisk identitet. Projektet finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Under 2021 publicerade Malmö stad en rapport om antisemitismen i skolorna. Bland annat framkom det att endast två olika bilder av judar förekommer i skolans undervisning:
– Judar under 2:a världskriget
– Ortodoxa judar
Detta vill vi ändra på.

Vårt projekt heter ”Fler judiska berättelser i skolorna”. Genom ett samtal om minoritetsskap, identitet, arv och religion vill vi synliggöra den svensk-judiska minoritet som idag lever i Sverige. På så sätt kan vi stärka de judiska barnen, skapa förståelse för den judiska minoriteten och på sikt minska antisemitismen.

Till att börja med vänder vi oss till mellanstadiebarnen i Lunds kommun. Är du lärare och önskar få mer information om projektet eller få besök av oss, klicka här eller sänd ett kort meddelande till judiskidentitet@jcl.se

Välkommen att höra av dig.

 

Vad vet du om judarna i Lund?