Vad vet du om judarna i Lund?

Ja…. De bodde i Nöden för 100 år sedan. Men idag då?

Judiska Centret i Lund (JCL) driver ett informationsprojekt under läsåret 2022/23 för Lunds kommuns 5:e- och 6:e-klassare. Vi vill samtala med eleverna om svensk-judisk identitet. Projektet finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Under 2021 publicerade Malmö stad en rapport om antisemitismen i skolorna. Bland annat framkom det att endast två olika bilder av judar förekommer i skolans undervisning:
– Judar under 2:a världskriget
– Ortodoxa judar
Detta vill vi ändra på.

Vårt projekt heter ”Fler judiska berättelser i skolorna”. Genom ett samtal om minoritetsskap, identitet, arv och religion vill vi synliggöra den svensk-judiska minoritet som idag lever i Sverige. På så sätt kan vi stärka de judiska barnen, skapa förståelse för den judiska minoriteten och på sikt minska antisemitismen.

Till att börja med vänder vi oss till mellanstadiebarnen i Lunds kommun. Är du lärare och önskar få mer information om projektet eller få besök av oss, klicka här eller sänd ett kort meddelande till judiskidentitet@jcl.se

Ingen av oss som ingår i projektgruppen är utbildad religionslärare, men vi kommer självklart att svara på rena faktafrågor så gott vi kan.  Vi är också nyfikna på om det är något ni som lärare önskar att vi tar upp eller lägger extra fokus på. 

En något längre beskrivning av projektet och dess bakgrund finns att läsa här.

Välkommen att höra av dig.

 

Vad vet du om judarna i Lund?